Január utolsó hetében az alpesi sí serdülő válogatott 4 Freeride-os tagja Andorrában versenyzett a Trofeu Borrufa nemzetközi FIS versenyen.

Ennek a pici kis országnak 3 komoly síterepe van, 306 km sípályájával. Egy andorrai lakos maximum 30 percen belül talál sípályát. Az iskolások péntekenként nem tanulnak, télen síelni, nyáron biciklizni mennek. Az edzők plafonig telepakolt busszal utaztak ki a 2000 km-re lévő versenyekre, ahol a gyors kipakolást követően „leugrottak” a 3 órára lévő barcelonai reptérre, ahová a gyerekek szülői kísérettel érkeztek.

U14 és U16-os versenyzőink 3 különböző pályán szimultán versenyeztek szikrázó napsütésben, de kifagyott pályákon. 4 versenynapból a meleg időjárás miatt az egyik SG versenyt törölték, a másikat pedig technikai számokra cserélték. Az első futamot jellemzően mindegyik pályán a helyi edzők tűzték, a trükkös tűzések hatékonyan ritkították a mezőnyt, a versenyzők fele rendre nem tudta teljesíteni a 2 futamot.

A Freeride-os versenyzők kiemelkedően helyt álltak, U14-ben született arany-, ezüst- és bronzérem is. Az U16-osoknál versenyzőink az idősebb korosztállyal versenyeztek, így a 60-80 fős mezőnyökben a TOP 20-as eredményeknek is már nagyon örültünk. A megnyitóünnepséggel egybekötött díjátadóra Valter Attila magyar elit kerékpárosunk is beköszönt, aki teljes meghatódottsággal azt mondta: „Sosem gondoltam, hogy az andorrai lakhelyem főterén valaha is magyar himnuszt fogok hallani.” Különleges élmény volt, hogy ezt éppen a Freeride-os serdülők adhatták meg neki. A csillogó szemű serdülők a közös fotók mellett extra motivációt is merítettek az élményből a következő versenyekre.

A Trofeu Borrufa verseny sajátossága, hogy a záróünnepségen minden aranyérmes beülhet egy óriási mérleg egyik hinta-serpenyőjébe, a másik oldalt meg addig pakolják M&M’s csokigolyókkal, amíg a mérleg egyensúlyba kerül. Korábban ezt a mennyiséget mind megkapták a versenyzők, most be kellett érniük fejenként 1 kartonnal. Azért az is 6,3 kg csokiba mártott földimogyoró mennyország! A serdülő válogatott teljesítménye kiemelkedő volt, 24 nemzet 33 csapata közül a magyar csapat az előkelő 5. helyet szereztük meg. Köszönet az edzői stábnak, különösképpen Bence és Benji Freeride-os edzőknek, akik gyakran hajnalig tartó síléc szervizeléssel készültek a versenyekre.

Viszlát Andorra jövőre Veled, ugyanitt!