Találmányokban gazdag év volt 2016 is a sí világában, ám nem minden fejlesztés sikerült úgy, ahogyan azt elképzelték… Lássunk néhány páldát a jók és a rosszak közül is.

A legjobbak: Smart Ski Airbag

Az Inemotion francia startup cég találmánya egy olyan “légzsák” amelyet mellényként viselhetünk magunkon, érzékeli ha elvesztjük egyensúlyunkat és egy esés során felfújódik. Védelmet nyújt ezáltal a hátnak, mellkasnak, hasnak, csípőnek és a nyaknak is. A fejlesztés egyenlőre csak versenyzők számára elérhető, de persze csak idő kérdése és bekerülhet a boltokba is.

A legjobbak: Abom Fog-free Goggles

gg-10

Minden síző álma, hogy egyszer sikerül egy olyan szemüveget vásárolnia, ami teljesen párásodás mentes minden körülmények között. Több elgondolás és próbálkozás volt már erre a célra, de valahogy senkinek sem sikerült még ezt megoldania. Most viszont végre megszületett a működő megoldás. Az Abom szemüveg egy melegíthető réteget tett a szemüveg két lencséje közé, melyet bármikor felmelegíthetünk eltüntetve ezzel a párás látást!

A legjobbak: Carv Ski Wearable

A következő találmány ugyan nem helyettesít egy emberi síoktatót, de nagy segítséggel lehet sok síelő számára. Az eszköz képes visszajelzéseket adni a pillanatnyi formánkról és sítudásunkról. Mindezt egy okos talpbetét segítségével, ami különböző szenzorokkal van felszerelve. Méri a gyorsulásunkat, giroszkóppal is felszerelt valamint a terhelés elhelyezkedését is érzékeli. A mért adatokból levont következtetéseket pedig egy fülhallgatón keresztül síelés közben közli velünk.

A legrosszabbak: Backcountry Snowblades

A Backcountry sízés manapság talán a leggyorsabban fejlődő ága a síelésnek, de nem az ilyen találmányokkal… A Crossblades igazából egy Backcountry snowblade, ami könnyen váltható túra módból síző módba. Ugyan a felszerelés extrém könnyű, mégis hogyan élvezhetnénk egy mélyhó sízést ekkora méretű sílécekkel? Talán azok számára jó találmány, akik a hótalpas túrák során szeretnének a lesiklásba is belekóstolni.

A legrosszabbak: Ski Buggy

Csak rá kell néznünk erre a “Transformers” kinézetű valamire, és máris rájövünk, hogy az egész világon Jean-Yves Blondeau alias Rollerman-en kívül nem nagyon van más, aki ilyen módon szeretne a pálya ördöge lenni…

A legrosszabbak: Síléc a leggazdagabbaknak

luxexpose-foil-2

Nem igazán egy fejlesztés, de mindenképp ide illik, méghozzá az ára miatt. Ha lenne $50.000 dollárom (kb. 15 millió HUF) vajon mire költeném? Az én tippem inkább egy helikopteres sízés lenne és nem csak nekem, hanem még a barátaimnak is. Viszont ha nagyon szeretnél kitűnni a sípályákon akkor megveheted ezt a Foil lécet, aminek a magja egy 8000 éves Bog tölgy és a kötése pedig 14 karátos aranyból készült. Jár hozzá különleges síbot is persze, valamint ajánlom, hogy egy komplett személyi testőrséggel síelj, hogy a liftnél tutira senki se taposson rá az új kedvencedre! 😀

Szép Napot! 😉

Leave a Reply