Összegyűjtöttük a világ összes pontjáról a legkülönlegesebb sílifteket, amik között találtunk vicceseket, mérnöki csodákat, valamint furcsa elgondolásokat. Na de lássuk a lifteket…

1. Skyway Monte Bianco, Courmayeur – Olaszország

monte-bianco-skyway

A Skyway Monte Bianco a Pointe Helbronner hegyre szállít fel minket, helyettesítve a régi kabinos felvonót. A 3 megállós lift szinte csak fémből és üvegből készült. A kör alakú óriási üveg felület kínál a síelők számára csodás 360 fokos kilátást. A 3452 méteren található hegyállomáson pedig szintén kialakítottak egy nagy teraszt, ahonnan ugyancsak 360 fokos kilátás nyílik a környező hegyekre.

2. Vanoise Express, La Plagne and Les Arcs – Franciaország

 

A Vanoise Express egy szurdokot szel át 1 mérföldes magasságban. A lift La plagne és Les Arcs között szállítja a síelőket. A legtöbb síző viszont ritkán használja a liftet, ugyanis a két hegynek külön-külön is rengetek pályája van. Különlegesség, hogy 2013-ban a két kabint összekötötték és kötéltáncosok jártak át egyik kabinból a másikba.

3. Roca Jack, Portillo – Chile

 

Az egyik legkülönlegesebb lift, ami lényegében egy 5 személyes tányéros “csúzli”, egy olyan terepre szállítja fel a síelőket, ahol gyakoriak a lavinák. Éppen ezért van náluk ilyen lift, ugyanis egy lavina után nincs más dolguk mint kiásni a lift köteleit, lelapítani a hótörmelékeket és a “csúzli” már újra szolgálatban!

4. Galzigbahn, St Anton – Ausztria

produkte-24fun_galzigbahn3-doppelmayr

A Galzigbahn, St Antonban egy érdekes mérnöki alkotás. A 28 gondola egyikébe a földszinten tudunk beszállni, majd egy óriás kerék felemel minet egy felső szintre, ahol a gondolánk rácsatlakozik a kötélpályára és már úton is vagyunk a csúcs felé.

5. Peak2Peak, Whistler – Kanada

 

A Whistler és Blackcomb hegyeket összekötő kabinos lift 2 mérföldön át közlekedik tartóoszlop nélkül, valamint ha szerencsések vagyunk és egy üvegfenekű kabinba kerülünk, akkor az alattunk lévő világot is megcsodálhatjuk.

6. Hirafu Peak Chair-Lift, Niseko – Japán

 

Igen, még léteznek, és a legtöbb Japánban! Az egyszemélyes felvonó, ami koránt sem veszélytelen. Nincs lehajtható biztonsági keret, valamint a hátunkat sem tartja túl sok minden. Egy igazán magányos út a csúcsra! 😀

7. l’Aiguille du Midi, Chamonix – Franciaország

compagniedumontblanc

Miután 2 kabinos lifttel 20 percig utazol és hirtelen 3842 méter magasan találod magad lehetőséged nyílik kilépni egy üveg dobozba, ahol ha lenézel akkor több ezer méter semmiség tárul eléd és azt érzed, mintha lebegnél az hegycsúcsok felett.

8. Penken Combibahn, Mayrhofen – Ausztria

penkencombibahn-mayrhofendopplemayr

A “chondola”, ami a chair-lift és a gondola szó keveréke. Egy olyan lift, ahol keverten találunk kabint és széket is és csak rajtunk múlik, hogy milyen formában szeretnénk feljutni a csúcsra.

9. Lessieres chair-lift, Val d’Isere – Franciaország

Lessieres Chair-lift, más néven a “fel és le” lift, aminek a különlegessége, hogy egy hegycsúcsot átszelve egyik völgyből a másikba szállít el minket. Sokan félelmetesnek találják ezt a liftet, a csúcson történő “átborulás” sokaknak kellemetlen érzés, valamint a síőrültek világában pedig egy kihívás értékkel rendelkezik a csúcson történő kiugrás a liftből.

10. Grimentz-Zinal cable-car – Svájc

grimentz_zinal

A 2014-ben nyílt lift különlegessége, hogy óriási méretű, valamint a lift alja átlátszó, így hajmeresztő magasságokból csodálhatjuk meg az alattunk lévő tájat. A liftóriás a Grimentz és Zinal síterepet köti össze, ami már régóta váratott magára.

Végezetül pedig egy összeállítás videó különleges síliftekről:

FreeRide Club, 2017.01.08.

Leave a Reply